Знаехте ли, че таралежите са много организирани животинчета и следват свой собствен календар ? Тук ще откриете любопитна информация за живота им.

Януари / Февруари
Таралежите са свити в гнездата си и спят зимен сън.

Март
Таралежите се събуждат и започват да излизат от гнездата си. Изгубили са 1/3 от теглото си и са много гладни и жадни.

Април
Таралежите са много активни през април – търсят храна, за да укрепнат и нови места за живеене.

Май
Месец май е техният “брачен сезон”. Любопитно е че мъжките не участват в отглеждането на малките, а за тях се грижи само майката.

Юни
Малките таралежчета се раждат след около 4 седмици. Обикновено се раждат от 5 до 7 бебета, но оцеляват само 2 или 3. През първите седмици таралежчетата не напускат гнездото си и сучат мляко от майка си.

Юли
Таралежчетата се присъединяват към майка си, когато тя отива да търси храна. Те все още сучат мляко, но започват да се учат как да си намират храна сами. Таралежите се хранят с насекоми и някои плодове.

Август
Ежковците вече са много по-независими и излизат сами да си търсят храна. Те започват да напускат гнездото и да си търсят собствени домове.

Септември
Някои женски таралежи се чифтосват за втори път и таралежчетата родени по-късно през годината се борят да намерят храна, за да натрупат допълнително тегло за предстоящия зимен сън (хибернация).

Октомври
През този месец таралежите са много гладни, хранят се активно, трупат тегло и си правят гнездо за през зимата.

Ноември /Декември
Таралежите обикновено започват своя зимен сън през ноември и продължават да спят до месец март.