Запознайте се с ФОРИ

Никифор или накратко Фори е едно симпатично таралежче, което много обича да играе със своите приятели. Образът на Фори се появи през 2013г. след поредица от срещи с деца, които бяха насочени за консултация с психолог поради невъзможност да регулират емоциите си и проблеми в поведението. Родителите и учителите, с които разговарях във връзка с консултациите – споделяха, че изпитват гняв, вина и силен емоционален стрес, когато се налага да общуват помежду си във връзка с проблемните поведения на децата. Комуникацията между възрастните сякаш беше невъзможна и децата не усещаха подкрепата им.

Първоначално Фори се появи като идея за работа с децата, които консултирах, за да им покаже, че емоциите са важна част от общуването с другите и влияят на поведението. Понякога тези поведения служат за защита точно като бодлите на таралежите, които могат да причинят болка, но ги предпазват от нараняване. Тези “бодли” при децата и възрастните са всъщност нашите емоции, които ни изпращат различни съобщения – например ядът и гневът ни показват, че има проблеми, които трябва да бъдат разрешени, разочарованията, че са настъпили промени, с които трябва да се справим, а щастието е радостта, която споделяме с хората около нас.
В последствие се разви и самата образователна програма “Играй с Фори”, към която постепенно се добавяха различни ресурси. Талантливата шуменска художничка Ферия Якубова нарисува Фори, а с помощта на специалиста по информационни технологии Юлиян Тодоров – “Играй с Фори” има и своето мобилно приложение, което пък е част от научен проект по програма на МОН “Млади учени и постдокторанти”.

Екипът зад проекта “Играй с Фори”

Образователната програма за развитие на емоционалната интелигентност не само е авторска и иновативна за България, но и се основава на данни от проучвания сред деца, учители и родители в България. До края на 2020г. броят на включилите се в програмата е почти 1000 души и вярвам, че ще продължи да се увеличава.

Фори се превърна в символ и в надежда за това, че ние възрастните – родители, учители и различни специалисти, които работят с деца можем да се обединим около една нова идея в обучението и възпитанието на децата, а именно подкрепата на желаното поведение, чрез развиване на емоционалната им грамотност.

​Така започна тази история – историята на един малък таралеж, който много обича да играе със своите приятели. Така може би започва и твоята история ? “Играй с Фори” е програма за всички и без значение дали си дете, родител или учител – Фори е тук, за да те запознае с различните емоции и техните послания.

доц. д-р Севджихан Еюбова, автор на програмата