Един от най-приятните и леки начини за въвеждане на децата и възрастните в света на емоциите са книгите. Четенето на книги е занимание, което е с безспорни ползи, а четенето на книги с акцент върху емоциите е още по-добра инвестиция и подготовка за някои трудни моменти от живота.

Емоционалната грамотност е пряко свързана и с езиковите умения и съвместното разглеждане и четене на книги за емоциите определено повлиява развитието още от ранна възраст.

Ето защо тук ще публикувам списък от заглавия на книги за деца на български език, в които темата за емоциите е водеща. Списъкът е разделен в две възрастови групи, така ще е по-лесно да се ориентирате към кои заглавия да се насочите… въпреки, че препоръчвам всички. Към всяко заглавие ще откриете кратко описание на книгата и линк към издателството. Прекрасно е че през последните няколко години много от българските издателства са обърнали внимание на темата за емоциите и нуждата от такава литература.

Яслена и предучилищна възраст

Моли Потър, Сара Дженингс, „Как се чувстваш днес ?“, Издателство „Хермес“, 2020

Тази книга е особено полезна, когато обяснявате връзката между емоциите и тялото. Разбира се и с всички добри предложения как да постъпим, когато изпитваме някои трудни чувства като тревога например. Да не забравя и чудесния “Дневник на чувствата”, който може да бъде ценен помощник в периодите, в които децата преживяват някои интензивни емоции!

Паоло Манчини, Лука де Леоне, „Емоциите. Моята първа книжка с капачета“, Издателство „Изток-Запад“, 2020

Много полезна книжка за децата, а и за специалисти, които работят с деца – учители и психолози, които могат спокойно да я използват като образователен ресурс. Книжката е богато илюстрирана и интерактивна – предлага избор от решения как да постъпим в определена емоционална ситуация и показва какви могат да са последствията от конкретния избор.

Димитър Петров – Регин, „Зайко и неговите приятели : Смелост“, Издателство: „Лексикон“, 2020

Поредицата “Зайко и неговите приятели” е насочена към най-малките и любопитни читатели. Кратките истории и връзките между героите в тях са добър начин да се насочи интереса на децата към сериозни теми като приятелството и смелостта, които без съмнение имат отношение към емоционалния свят.

Поредица „Първи въпроси и отговори: Какво са чувствата ?“, Издателство „Фют“, 2020

“Какво са чувствата?” е книга за малки изследователи. Направена е с капачета или прозорчета, съдържа илюстрации с примери, в които изпитваме определени емоции и е ценен помощник в разбирането на чувствата. Дизайнът е много добър и чудесен начин децата и възрастните буквално да се докоснат до емоциите, както и до ситуациите, които ги предизвикват и така да открият обяснения за различните чувства.

Киара Пироди, „Необикновената книга на емоциите“, Издателство: „Робертино“, 2020

Това заглавие определено е сред най-препоръчваните от родителите. “Необикновената книга за емоциите” е подходяща за всички, които имат ежедневни ритуали за четене с децата си. Книгата проследява историята на Анна и срещата и с различните емоции – ще научите защо тъгата тежи и е ледена, а смущението е топло. Издателство “Робертино” има още хубави заглавия по темата за емоционалната интелигентност така, че разгледайте сайта им.


Барбара ван ден Шпойлхоф, Щефан Прикен. По идея на „априлкинд“ , “Тролът Сърдитко”, Издателство: “Изток-Запад”, 2020

Красива, много забавна и поучителна книга за това как емоциите влияят не само на нас, но и на хората около нас – например на приятелите на тролчето Сърдитко. Може ли един истински Сърдитко да спре да се сърди ? След тази книга ще искате да прочетете и следващата – “Тролът Сърдитко… днес не се сърди !”.


Училищна възраст


Гаспар Ернандес, Джорди Явина, „Приказки за щастие. Уроци по емоционална интелигентност за малки и големи“, Издател: AMG-Publishing, София, 2015

Със сигурност ще Ви излезе съобщение, че тази книга не е налична в издателството, но не унивайте – има библиотеки, в които можете да я намерите или да я заемете от приятел. Книгата съдържа в себе си поредица от уроци, които е хубаво да си припомняме – без значение дали са добри или лоши, защото всички те ни отвеждат в посоката към която се стремим – щастието. Поучителни и замислящи истории, в които ще откриете лесно поуката, но само ако сте готови да се променяте.

Катя Антонова, „Двете кралства: Разкази за гласовете на Щастието“, Издателство: „Рибка“, София, 2014

Прекрасна книга ! Ако сте се питали някога как е възможно човек да изпитва толкова силни и различни чувства едновременно – това е книгата с отговорите, която помага на родители и деца да намерят пътя към Кралството на Щастието. А героите са колкото приказни, толкова и реални – запознайте се с херцогиня Болка и принцеса Милувка… няма да разказвам, прочетете я 🙂 А към издателство “Рибка” – очакваме нов тираж !


Слави Стоев, „Продавача на омраза“, Издателство: „Робертино“, 2019

Тук не знам колко ще съм обективна, защото… това е книга написана от психолог и то не какъв да е , а български.
Темата е… омразата. Едно от най-сложните чувства е представено с такава виртуозност, че ще се уверите, че дори омразата не ви е чужда. Брилянтна книга от заглавието до последната дума. Силно препоръчвам да потърсите и другите книги на Слави Стоев !Сесил Лангоне, „Емоциите. Вълнения… и аз във всички мои състояния“, Издателство „Прозорче“, 2018

Интересна и увлекателна книга, в която всяка емоция “проговаря” и разказва своята история за това защо се появява в живота ни и какво ни носи. Това е книга, от която ще научим как да разпознаваме емоциите и как да използваме тяхната сила. Примерите в нея ще провокират разговори за миналия ни опит и ще ни подготвят за бъдещи преживявания.

Тук е мястото да благодаря специално на няколко души, които споделиха опита си и дадоха своите препоръки за настоящия списък –
Биляна Л. Русева,
Анелия Янева-Димитрова,
Маргарита Минева.
Благодаря Ви !

Приятно четене !

доц. д-р Севджихан Еюбова